Kruševački „riziko“ – „Bitka na Drini“

Autor: Fonet

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, danas je u u Kruševcu prisustvovao dodeli nagrada učesnicima turnira u društvenoj igri „Bitka na Drini“.

bitka na drini Foto: tanjug/printscreen

Turnir je  organizovan u Narodnoj biblioteci tom gradu, kao deo projekta „Da rat zauvek ostane samo igra“.

„Naša deca uče tuđu istoriju i odrastaju iz tuđe legende i mitove i ovo je način da se naša deca druže , da uče svoju istoriju, da budu ponosni na sebe, svoje pretke i svoju zemlju, da postanu bolji ljudi“, rekao je Vulin posle dodele nagrada najboljim učesnicima na turniru.

Ministarstvo je ovaj projekat podržalo kroz sektor za boračku zaštitu, istakao je Vulin i dodao da je ovu društvenu igru osmislilo Savez boračkih organizacija Republike Srbije (SABOR), kao „udruženje koje zna šta je rat i baš zato toliko i ceni vrednosti mira“.

„Ovo je način da poštujemo svoje pretke i sebe, da pokažemo čitavom svetu šta mi to nudimo , kakva je naša istorija , kakvi su bili naši preci i uostalom, da pokažemo kakvi želimo da budemo“.

Autor društvene igre „Bitka na Drini“ , Goran Radomirović rekao je da je reč o igri koja na zanimljiv i obrazovni način oživljava istorijske događaje iz Prvog svetskog rata, stavljajući igrače u ulogu komandanata vojski Kraljevine Srbije i Crnogorsko sandžačke vojske sa jedne, odnosno, Austrougarske balkanske vojske sa druge strane.

Objasnio je da je ova igra svojevrsna sublimacija igara poput „ne ljuti se čoveče“ i „riziko“ , da je namenjena svim generacijama i da, kao i sam projekat, ima za cilj neposredno druženje dece i odraslih, uz negovanje osećaja za strategiju, taktiku , strpljenje, odlučnost i premišljanje“.

On je istakao je da je cilj projekta i negovanje istorijskih, nacionalnih i državnih vrednosti, „sve sa jasnom porukom- da rat zauvek ostane samo igra“.

Turnir u kome je učestvovalo 16 takmičara, organizovao je Savez boračkih organizacija Republike Srbije (SABOR), uz podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i u saradnji kruševačkom Narodnom bibliotekom i Narodnim muzejom.

Učesnici turnira na poklon su dobili po jednu društvenuigricu i besplatne godišnje članske karte za biblioteku i muzej, a troje najboljih imaće priliku da u septembru posete srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Solunu.

Mondo