До краја године за сваког РВИ квадриплегичара колица

уторак, 31 мај 2016

БЕОГРАД – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у оквиру постојећег буџета определиће новац да сваки квадриплегичар, ратни војни инвалид (РВИ), добије најсавременија „ксено колица“ и може се рећи да ће до краја године сваки од њих добити та колица, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

„Од квадриплегије пати 22 ратна војна инвалида, добиће сви најмодернија колица, живеће достојанственије и боље и веома сам поносан због тога“, рекао је Вулин приликом презентације колица у Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протетику.

Прецизирао је да је тржишна цена тих колица је негде око 30.000 евра, али захваљујући доброј сарадњи и разумевању партнера из немачке компаније „Отобок“, колица су добијена по заиста прихватљивој цени између 18.000 и 20.000 евра.

Вулин је истакао да се његово Министарство зове Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, јер је на његов захтев имену додато „борачка питања“.

„Желели смо да покажемо колико нам је стало до наших бораца, до оних који су за ову земљу дали све, више него што је могла да тражи – своје здравље, а многи нажалост и животе. Ово данас је наш начин да покажемо колико ценимо највећу жртву коју је неко дао за своју земљу“, истакао је министар.

Додао је да како се ми односимо према њима, тако ће се према нама једног дана односити неке будуће генерације и да би била срамота да се не цени та храброст и велика срамота да се будућим генерацијама не остави путоказ како се треба борити за своју земљу и како треба ценити људе који су се за своју земљу борили.

„Колица су мало у односу на оно шта сте ви дали, али то је наш начин да вам кажемо хвала, да ваш живот мора да буде достојанственији, бољи“, рекао је министар и нагласио да се у оквиру постојећег буџета, без икаквог повећања, другачијом расподелом, обезбедило да свако ко пати од квадриплегије, а ратни војни инвалид је, добије „ксено колица“.

Електромоторна „ксено колица“, стављају пацијента у усправан положај, а производи их немачка компанија „Отобок“. Како је речено на презентацији, стајаћи положај доприноси и телесном и социјалном благостању, стајање помаже циркулацију, варење, боље гутање, олакшава дисање, омогућава комуникацију „очи у очи“.

Производи их немачка компанија „Отобок“ која се сматра лидером у производњи те врсте помагала у свету.

До краја године за сваког РВИ квадриплегичара колица

http://paketpomociocd.bos.rs/uploads/2015/03/03_ministarstvo-za-rad-2--zaposljavanje-2--boracka-i-socijalna-pitanja.jpg