„Да рат заувек остане само игра – Битка на Дрини“

1 019

Данас је окончан „нулти турнир“„Да рат заувек остане само игра Битка на Дрини“, а такође то је назив  стратешке игре аутора Горана Радомировића. На затварању је био Александар Вулин, министар за рад и социјалну политику, Братислав Гашић, а у име града домаћина учеснике турнира поздравио је Драги Несторовић, градоначелник Крушевца. Победници турнира биће део Државне делегације у септембру у посети Грчкој. Куриозитет је да је млади Димитрије Ђорђевић победио на турниру и то аутора саме игрице!

Нулти турнир у оранизацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Савеза борачких организација Србије, Крушевачке библиотеке започео у петак  у Народном музеју Крушевац, а окончан у недељу у Народној библиотеци.

Нулти турнир је званично отворио помоћник министра за рад, запошљавање борачка и социјална питања Милан Поповић, који је овом приликом између осталог рекао да је министрарство препознало идеју САБОРА, да се путем игре обележи један историјски догађај, упознају славне војсковође, територија којом се војска кретала и стратегија војсковођа приликом одбране наше земље у првом светском рату.На свету постоји хиљаде игрица стратешког типа али је ово прва где је једна страна у сукобу Српска војска.

У историјском смислу битка на Дрини била је нерешена а ова игра која је 90 одсто историјски тачна играчима нуди прилику да промене историју уз примену правила која представљају 10 одсто игре. Ову стратешку игру млади ће моћи да упознају у делу библиотеке Кутку за младе у Балканској улици.

Као својеврсна сублимација игара типа шах, “не љути се човече” и “ризика” игра „Битка на Дрини“ на крајње занимљив, забаван и едукативан начин, оживљава историске догађаје из септембра 1914. године, стављајући играче у улогу команданта војски Краљевине Србије и Црногорске санџачке војске са једне, односно Аустроугарске балканске војске са друге стране.

Игра је намењена како деци тако и одраслима, а циљ игре, као и самог пројекта, је да се деца и одрасли непосредно друже, негујући осећај за стратегију, тактику, промишљање, стрпљење, одлучност, али и непобитне историјске, националне и државне вредности, све са јасном поруком – да рат заувек остане само игра!

Турнир у Крушевцу се играo на две локације – у Народној библиотеци Крушевац (за децу и наставнике) и Народном музеју Крушевац (за одрасле). На обе локације се игралала су се по 4 меча са 8 учесника, у укупном трајању од 3 пута по 4 сата.

http://1.bp.blogspot.com/-vvtGL8u6zJY/U2YIbXCjcGI/AAAAAAAAIUY/jQiBvTAotpE/s1600/pobeda.png