ДА РАТ ЗАУВЕК ОСТАНЕ САМО ИГРА

ФИГУРИЦЕ „ТУКУ“ ПОЋОРЕКА

ДИПЛОМИРАНИ графичар Горан Радомировић (44) аутор је оригиналне друштвене игре „Битка на Дрини“. Ова ратна стратегија за два играча створена је за заљубљенике у историју, али и оне који би да је науче. Радомировић је први пут дошао на идеју да једну од кључних битака Првог светског рата пренесе на „таблу“ давне 1986. године, када је са свега 14. година радио као дописник листа „Свет компјутера“.

– У време „комодора“ и „спектрума“ бавио сам се симулацијом летења и ратном стратегијом, а онда наишао на друштвену игру „Битка код Бул Рана“ (Амерички грађански рат, 1862. године), као прву која је давала могућност играчу да трупе препакује како жели – открива, за „Новости“, Горан Радомировић. – Скицирао сам тада битку на Дрини са „северњацима“ и „јужњацима“ и добио дупли хонорар од листа, који је био за трећину већи него татина плата у фабрици ИМК „14. октобар“.

Радомировић, иначе ратни војни инвалид, жељу из детињства није заборавио. Последњих 14 месеци разрађивао је игру и добио подршку Савеза борачких организација и Министарства рада, да у склопу пројекта „Да рат заувек остане само игра“ изради необичну реконструкцију сукоба војске Краљевине Србије и Црногорске санџачке војске с једне, односно Аустроугарске балканске војске са друге стране из септембра 1914. године.

– Трудио сам се да искористим најбоље карактеристике шаха, „Не љути се човече“ и „Ризика“ – предочава нам Радомировић. – Два противника на табли са фигурицама (војници у аутентичним униформама), те једном коцкицом постављају све јединице на тачно предвиђена места ограничена бојама. „Швабе“ су присутне у 494 јединица, а на „нашој“ страни их је 453.

Горан Радомировић

Ту се практично завршава историја, а почиње игра, за чију је тему узета Битка на Дрини зато што је у војничком смислу „нерешена“ и што су у стварном сукобу снаге биле приближно једнаке.

– Правила, између осталог, налажу да високи официри различитог ранга могу да „довлаче“ појачања, да врсте наоружања имају различите домете, те да је на играчу да ли ће „напасти“ артиљеријом, коњицом или пешадијом – појашњава нам аутор, најављујући пробој Солунског фронта као наредни изазов. – „Битка“ може да траје данима или неколико сати. Поражени је онај ко изгубио врховног команданта, све генерале или ређе, сву војску, односно побеђује онај ко заузме Ниш или Сарајево.

Учесници турнира „Да рат заувек остане игра“

ПОБЕДНИК

ПОБЕДНИК турнира Димитрије Радојевић, ученик шестог разреда Основне школе „Вук Караџић“, био је најмлађи такмичар, а Горана Радомировића савладао је за шест сати! Аутор игре каже да је Димитрију само указивао на могућности, а да је противник бирао најбоље.

– Драго ми је што сам учествовао у игри, а највише што није у питању компјутерска – каже Димитрије.

Део војске у ратном сукобу

ЗНАЊЕ КРОЗ ИГРУ

ИСТОРИЧАР Горан Васић, директор Народног музеја Крушевац, где је овог викенда, као и у Библиотеци, организован играчки турнир „Битка на Дрини“, истиче да је више од 90 одсто снага свих јединица историјски тачно.

– Сигурно да је добро што смо добили такву игру, посебно јер већина зна за Поћорека и војводу Путника, али не и за друге високе официре, пуковнике и учеснике битке – напомиње, за „Новости“, Горан Васић. – Могућност упознавања наше историје је изузетна.

http://nstatic.net/img/logo/s/vecernje-novosti.png

 Да рат заувек остане само игра – Битка на Дрини“

1 019

Данас је окончан „нулти турнир“„Да рат заувек остане само игра Битка на Дрини“, а такође то је назив  стратешке игре аутора Горана Радомировића. На затварању је био Александар Вулин, министар за рад и социјалну политику, Братислав Гашић, а у име града домаћина учеснике турнира поздравио је Драги Несторовић, градоначелник Крушевца. Победници турнира биће део Државне делегације у септембру у посети Грчкој. Куриозитет је да је млади Димитрије Ђорђевић победио на турниру и то аутора саме игрице!

Нулти турнир у оранизацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Савеза борачких организација Србије, Крушевачке библиотеке започео у петак  у Народном музеју Крушевац, а окончан у недељу у Народној библиотеци.

Нулти турнир је званично отворио помоћник министра за рад, запошљавање борачка и социјална питања Милан Поповић, који је овом приликом између осталог рекао да је министрарство препознало идеју САБОРА, да се путем игре обележи један историјски догађај, упознају славне војсковође, територија којом се војска кретала и стратегија војсковођа приликом одбране наше земље у првом светском рату.На свету постоји хиљаде игрица стратешког типа али је ово прва где је једна страна у сукобу Српска војска.

У историјском смислу битка на Дрини била је нерешена а ова игра која је 90 одсто историјски тачна играчима нуди прилику да промене историју уз примену правила која представљају 10 одсто игре. Ову стратешку игру млади ће моћи да упознају у делу библиотеке Кутку за младе у Балканској улици.

Као својеврсна сублимација игара типа шах, “не љути се човече” и “ризика” игра „Битка на Дрини“ на крајње занимљив, забаван и едукативан начин, оживљава историске догађаје из септембра 1914. године, стављајући играче у улогу команданта војски Краљевине Србије и Црногорске санџачке војске са једне, односно Аустроугарске балканске војске са друге стране.

Игра је намењена како деци тако и одраслима, а циљ игре, као и самог пројекта, је да се деца и одрасли непосредно друже, негујући осећај за стратегију, тактику, промишљање, стрпљење, одлучност, али и непобитне историјске, националне и државне вредности, све са јасном поруком – да рат заувек остане само игра!

Турнир у Крушевцу се играo на две локације – у Народној библиотеци Крушевац (за децу и наставнике) и Народном музеју Крушевац (за одрасле). На обе локације се игралала су се по 4 меча са 8 учесника, у укупном трајању од 3 пута по 4 сата.

http://1.bp.blogspot.com/-vvtGL8u6zJY/U2YIbXCjcGI/AAAAAAAAIUY/jQiBvTAotpE/s1600/pobeda.png

 Dimitrije Radojković najbolji u igri „Bitka na Drini“

Dimitrije Radojković najbolji u igri „Bitka na Drini“

U Narodnoj biblioteci Kruševac ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin uručio je nagrade takmičarima na turniru u društvenoj igri „Bitka na Drini“.

Pobednik na ovom turniru koji je organizovan u okviru projekta „Da rat zauvek ostane samo igra“ je učenik 6. razreda Dimitrije Radojković, a 2. i 3. mesto su zauzeli Marija Cvetković i Dušan Đorđević.

Uručujući nagrade ministar Vulin je rekao da je ova igra način da deca kroz druženje i zabavu uče o našoj svetloj istoriji. Autor igre je Kruševljanin Goran Radomirović, a uručenju nagrada najboljima u društvenoj igri „Bitka na Drini“ prisustvovali su pored Bratislava Gašića i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović sa saradnicima, načelnik Rasinskog okruga Branislav Vesić, kao i brojni predstavnici političkog i kulturnog života Grada Kruševca.

RTK

Vulin prisustvovao dodeli nagrada učesnicima turnira u društvenoj igri “Bitka na Drini”

IMG_1755_1

Pobednici turnira u društevnoj igri “Bitka na Drini” , koji je danas održan u prostorijama kruševačke Narodne biblioteke kao deo projekta “Da rat zauvek ostane samo igra”, bili su Dimitrije Radojević, učenik šestog razreda škole “Vuk Karadžić”, Marija Cvetković , dramaturg i Dušan Đorđević , učenik prvog razreda Tehničke škole u Kruševcu

Svi učesnici turnira na poklon su dobili po jednu društvenu igru i besplatne godišnje članske karte za muzej i biblioteku, dok će troje najboljih, kako je najavio ministar Aleksandra Vulin koji je i lično prisustvovao dodeli nagrada, imati priliku da u septembru posete srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Solunu.

IMG_1747_1

Vulin je ocenio da je ovaj turnir “način da poštujemo svoje pretke, da poštujemo sebe, da pokažemo čitavom svetu šta mi to nudimo, kakva je naša istorija i kakvi su bili naši preci”

Naša deca uče tuđu istoriju, odrastaju uz tuđe legende i mitove. Ovo je način da se naša deca druže, da uče svoju istoriju, da budu ponosni na sebe, na svoje pretke i svoju zemlju, da postanu bolji ljudi – poručio je Vulin.

IMG_1750_1

Dodao je da je ministarstvo ovaj projekat podržalo kroz sektor za boračku zaštitu, te da je projekat i igru upravo i osmislilo boračko udruženje “koje zna šta je rat i baš zato i zna da ceni vrednosti mira”.

Goran Radomirović, autor društvene igre, kazao je da je “Bitka na Drini” igra koja na zanimljiv i edukativan način oživljava istorijske događaje iz Prvog svetskog rata, stavljajući igrače u ulogu komandanata vojski Kraljevine Srbije i Crnogorsko sandžačke vojske sa jedne, odnosno, Austrougarske balkanske vojske sa druge strane.

IMG_1751_1

Sama igra je, kako je rekao, svojevrsna sublimacija igara “ne ljuti se čoveče” i “riziko”, namenjena je i deci i odraslima i kao i sam projekat, ima za cilj da se, uz negovanje osećaja za strategiju, taktiku, strpljenje, odlučnost i premišljanje, deca i odrasli neposredno druže.

Naglasio je da je cilj projekta i negovanje istorijskih, nacionalnih i državnih vrednosti, uz jasnu poruku – da rat zauvek ostane samo igra.
Gradonačelnik Kruševca, Dragi Nestorović, istakao je da mu je drago što je ovakav turnir prvi put održan u našem gradu, te da se, imajući u vidu da je igra poučna, nada da će naći primenu i u ostalim gradovima širom Srbije.

Na turniru je učestvovalo 16 takmičara, a pobednik Dimitrije Radojević, ujedno je i najmlađi učesnik u igri “Bitka na Drini”.

Turnir je organizivao Savez boračkih organizacija Republike Srbije, uz podršku MInistarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i u saradnji sa kruševačkom Narodnom bibliotekom i Narodnim muzejom.

IMG_1749_1

GRAD Kruševac

DRUŠTVENA IGRA „BITKA NA DRINI“

KRUŠEVAC – MInistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, danas je u u Kruševcu prisustvovao dodeli nagrada učesnicima turnira u društvenoj igri „Bitka na Drini“ , organizovanog u Narodnoj biblioteci tom gradu, kao deo projekta „Da rat zauvek ostane samo igra“.

Vulin: Igra „Bitka na Drini“ odlična za učenje istorije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Kruševcu završnici turnira u društvenoj igri – ratnoj strategiji za dva igrača „Bitka na Drini“ i poručio da je to dobar način da deca nauče srpsku istoriju.

Aleksandar Vulin

Foto: Tanjug / Tanjug Aleksandar Vulin

Ministarstvo i Odbor za negovanje tradicije Vlade Srbije je obezbedilo putovanje u Grčku za pobednike, one koji su zauzeli prva tri mesta.

Turnir je deo projekta „Da rat zauvek ostane samo igra“, a organizuje ga Savez boračkih organizacije Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i u saradnji sa Narodnom bibliotekom i Narodnim muzejom Kruševca.

– Ministarstvo je ovo podržalo, boračko udruženje je osmislilo ovu igru i njegovi članovi znaju šta je rat i baš zato toliko cene vrednosti mira. Ovo je način da poštujem svoje pretke i sebe i pokažemo čitavom svetu šta mi to nudimo i kakva je naša istorija – rekao je Vulin.

Ministar je istakao da naša deca odrastaju uz tuđu istoriju i mitove, tuđe legende i istinu, igraju se igrama koje govore o drugim narodima i njihovoj istoriji i zapitao zašto to ne bi kroz igru učili o svom narodu.

– Zašta naša deca ne bi kroz druženje sa svojim roditeljima i prijateljima učila svoju istoriju. Ovo je igra koja govori o velikoj i slavnoj bici na Drini. To je velika i slavna istorija koju često zaboravljamo. Deca imaju priliku, igrajući se, da nauče veliku životnu istinu – da je srpski narod uvek bio slobodarski i da je uvek bio na pravoj strani sveta, da nikada nije ugnjetavao druge narode i da nikada nije dozvolio da se zbog njegove veličine bilo ko plaši, Ali, nije dozvolio ni da se njegova sloboda stavi u ravan bilo čega drugog“, naglasio je Vulin.

Kako kaže, cilj igre je da se mlada generacija vrati u sećanje koliko su bili veliki naši preci i kao nekada da budemo ponosni.

– Oni koji su učestvovali u ratovima svoja iskustva i ljubav prema zemlji su preneli na mladu generaciju, da ova deca budu čestiti ljudi kao njihovi roditelji. Čestitam pobednicima i autoru – poručio je ministar.

Kruševac je dobro mesto da se u njemu krene o učenju istorije, jer je taj grad jedno od najvažnijih istorijskih mesta Srbije, dodao je Vulin.

 http://www.navidiku.rs/rssread/slike/slika983745.jpg

Društvena igra „Bitka na Drini“

Autor: FoNet

Kruševac – MInistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, danas je u u Kruševcu prisustvovao dodeli nagrada učesnicima turnira u društvenoj igri „Bitka na Drini“ , organizovanog u Narodnoj biblioteci tom gradu, kao deo projekta „Da rat zauvek ostane samo igra“.

„Naša deca uče tuđu istoriju i odrastaju iz tuđe legende i mitove i ovo je način da se naša deca druže , da uče svoju istoriju, da budu ponosni na sebe, svoje pretke i svoju zemlju, da postanu bolji ljudi“, rekao je Vulin posle dodele nagrada najboljim učesnicima na turniru.

Ministarstvo je ovaj projekat podržalo kroz sektor za boračku zaštitu, istakao je Vulin I dodao da je ovu društvenu igru osmislilo Savez boračkih organizacija Republike Srbije (SABOR), kao „udruženje koje zna šta je rat i baš zato toliko i ceni vrednosti mira“:

„Ovo je način da poštujemo svoje pretke i sebe, da pokažemo čitavom svetu šta mi to nudimo , kakva je naša istorija , kakvi su bili naši preci i uostalom, da pokažemo kakvi želimo da budemo“.

Autor društvene igre „Bitka na Drini“ , Goran Radomirović rekao je da je reč o igri koja na zanimljiv i obrazovni način oživljava istorijske događaje iz Prvog svetskog rata, stavljajući igrače u ulogu komandanata vojski Kraljevine Srbije i Crnogorsko sandžačke vojske sa jedne, odnosno, Austrougarske balkanske vojske sa druge strane.

Objasnio je da je ova igra svojevrsna sublimacija igara poput „ne ljuti se čoveče“ i „riziko“ , da je namenjena svim generacijama i da, kao i sam projekat, ima za cilj neposredno druženje dece i odraslih, uz negovanje osećaja za strategiju, taktiku , strpljenje, odlučnost i premišljanje“.

On je istakao je da je cilj projekta i negovanje istorijskih, nacionalnih i državnih vrednosti, „sve sa jasnom porukom- da rat zauvek ostane samo igra“.

Turnir u kome je učestvovalo 16 takmičara, organizovao je Savez boračkih organizacija Republike Srbije (SABOR), uz podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i u saradnji kruševačkom Narodnom bibliotekom i Narodnim muzejom.

Učesnici turnira na poklon su dobili po jednu društvenu igricu i besplatne godišnje članske karte za biblioteku i muzej, a troje najboljih imaće priliku da u septembru posete srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Solunu.

Danas dnevne novine

Kruševački „riziko“ – „Bitka na Drini“

Autor: Fonet

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, danas je u u Kruševcu prisustvovao dodeli nagrada učesnicima turnira u društvenoj igri „Bitka na Drini“.

bitka na drini Foto: tanjug/printscreen

Turnir je  organizovan u Narodnoj biblioteci tom gradu, kao deo projekta „Da rat zauvek ostane samo igra“.

„Naša deca uče tuđu istoriju i odrastaju iz tuđe legende i mitove i ovo je način da se naša deca druže , da uče svoju istoriju, da budu ponosni na sebe, svoje pretke i svoju zemlju, da postanu bolji ljudi“, rekao je Vulin posle dodele nagrada najboljim učesnicima na turniru.

Ministarstvo je ovaj projekat podržalo kroz sektor za boračku zaštitu, istakao je Vulin i dodao da je ovu društvenu igru osmislilo Savez boračkih organizacija Republike Srbije (SABOR), kao „udruženje koje zna šta je rat i baš zato toliko i ceni vrednosti mira“.

„Ovo je način da poštujemo svoje pretke i sebe, da pokažemo čitavom svetu šta mi to nudimo , kakva je naša istorija , kakvi su bili naši preci i uostalom, da pokažemo kakvi želimo da budemo“.

  Izvor: tanjug

Autor društvene igre „Bitka na Drini“ , Goran Radomirović rekao je da je reč o igri koja na zanimljiv i obrazovni način oživljava istorijske događaje iz Prvog svetskog rata, stavljajući igrače u ulogu komandanata vojski Kraljevine Srbije i Crnogorsko sandžačke vojske sa jedne, odnosno, Austrougarske balkanske vojske sa druge strane.

Objasnio je da je ova igra svojevrsna sublimacija igara poput „ne ljuti se čoveče“ i „riziko“ , da je namenjena svim generacijama i da, kao i sam projekat, ima za cilj neposredno druženje dece i odraslih, uz negovanje osećaja za strategiju, taktiku , strpljenje, odlučnost i premišljanje“.

On je istakao je da je cilj projekta i negovanje istorijskih, nacionalnih i državnih vrednosti, „sve sa jasnom porukom- da rat zauvek ostane samo igra“.

Turnir u kome je učestvovalo 16 takmičara, organizovao je Savez boračkih organizacija Republike Srbije (SABOR), uz podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i u saradnji kruševačkom Narodnom bibliotekom i Narodnim muzejom.

Učesnici turnira na poklon su dobili po jednu društvenuigricu i besplatne godišnje članske karte za biblioteku i muzej, a troje najboljih imaće priliku da u septembru posete srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Solunu.

Mondo

Вулин: Игра Битка на Дрини одлична за учење историjе

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин присуствовао jе данас у Kрушевцу завршници турнира у друштвеноj игри – ратноj стратегиjи за два играча „Битка на Дрини“ и поручио да jе то добар начин да деца науче српску историjу.

29 мај 2016 17:51
Министaр зa рaд, зaпoшљaвaњe, бoрaчкa и сoциjaлнa питaњa Aлeксaндaр Вулин присуствoвao je дaнaс у Крушeвцу зaвршници турнирa у друштвeнoj игри – рaтнoj стрaтeгиjи зa двa игрaчa „Биткa нa Дрини“ и пoручиo дa je тo дoбaр нaчин дa дeцa нaучe српску истoриjу.

KРУШEВAЦ – Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин присуствовао jе данас у Kрушевцу завршници турнира у друштвеноj игри – ратноj стратегиjи за два играча „Битка на Дрини“ и поручио да jе то добар начин да деца науче српску историjу.

Mинистарство и Oдбор за неговање традициjе Владе Србиjе jе обезбедило путовање у Грчку за победнике, оне коjи су заузели прва три места.

Tурнир jе део проjекта „Да рат заувек остане само игра“, а организуjе га Савез борачких организациjе Србиjе под покровитељством Mинистарства рада и у сарадњи са Народном библиотеком и Народним музеjом Kрушевца.

„Mинистарство jе ово подржало, борачко удружење jе осмислило ову игру и његови чланови знаjу шта jе рат и баш зато толико цене вредности мира. Oво jе начин да поштуjем своjе претке и себе и покажемо читавом свету шта ми то нудимо и каква jе наша историjа“, рекао jе Вулин.

Mинистар jе истакао да наша деца одрастаjу уз туђу историjу и митове,  туђе легенде и истину, играjу се играма коjе говоре о другим народима и њиховоj историjи и запитао зашто то не би кроз игру учили о свом народу.

„Зашта наша деца не би кроз дружење са своjим родитељима и приjатељима учила своjу историjу. Oво jе игра коjа говори о великоj и славноj бици на Дрини. Tо jе велика и славна историjа коjу често заборављамо. Деца имаjу прилику, играjући се, да науче велику животну истину – да jе српски народ увек био слободарски и да jе увек био на правоj страни света, да никада ниjе угњетавао друге народе и да никада ниjе дозволио да се због његове величине било ко плаши, Aли, ниjе дозволио ни да се његова слобода стави у раван било чега другог“, нагласио jе Вулин.

Kако каже, циљ игре jе да се млада генерациjа врати у сећање колико су били велики наши преци и као некада да будемо поносни.

„Oни коjи су учествовали у ратовима своjа искуства и љубав према земљи  су пренели на младу генерациjу, да ова деца буду честити људи као њихови родитељи. Честитам победницима и аутору“, поручио jе министар.

Kрушевац jе добро место да се у њему крене о учењу историjе, jер jе таj град jедно од наjважниjих историjских места Србиjе, додао jе Вулин.

Да рат заувек остане само игра

Turnir u strateškoj igri: Da rat zauvek ostane samo igra Bitka na Drini

Turnir u strateškoj igri: Da rat zauvek ostane samo igra Bitka na Drini

„Da rat zauvek ostane samo igra Bitka na Drini“, naziv je strateške igre autora Gorana Radomirovića, čiji je nulti turnir u oranizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Saveza boračkih organizacija Srbije, Kruševačke biblioteke odigran u Narodnom muzeju Kruševac.Nulti turnir je zvanično otvorio pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Milan Popović, koji je ovom prilikom između ostalog rekao da je ministrarstvo prepoznalo ideju SABORA, da se putem igre obeleži jedan istorijski događaj, upoznaju slavne vojskovođe, teritorija kojom se vojska kretala i strategija vojskovođa prilikom odbrane naše zemlje u prvom svetskom ratu.Na svetu postoji hiljade igrica strateškog tipa ali je ovo prva gde je jedna strana u sukobu Srpska vojska.

U istorijskom smislu bitka na Drini bila je nerešena a ova igra koja je 90 odsto istorijski tačna igračima nudi priliku da promene istoriju uz primenu pravila koja predstavljaju 10 odsto igre. Ovu stratešku igru mladi će moći da upoznaju u delu biblioteke Kutku za mlade u Balkanskoj ulici.

Preuzeto sa  RTK

ОБАВЕШТЕЊЕ

bitka na drini var 1Савез борачких организација Републике Србије (САБОР) под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питња у сарадњи са Народном библиотеком Крушевац и Народним музејем Крушевац у склопу пројекта „Да рат заувек остане само игра“ организује турнир у друштвеној игри – ратној стратегији за два играча – „Битка на Дрини“.
Као својеврсна сублимација игара типа шах, “не љути се човече” и “ризика” игра „Битка на Дрини“ на крајње занимљив, забаван и едукативан начин, оживљава историске догађаје са почетка септембра 1914. године, стављајући играче у улогу команданта војски Краљевине Србије и Црногорске санџачке војске са једне, односно  Аустроугарске балканске војске са друге стране.
Игра је намењена како деци тако и одраслима, а циљ игре, као и самог пројекта, је да се деца и одрасли непосредно друже, негујући осећај за стратегију, тактику, промишљање, стрпљење, одлучност, али и непобитне историјске, националне и државне вредности, све са јасном поруком да рата више никад не буде и да заувек остане само игра!
Турнир у Крушевцу се игра на две локације у Народној библиотеци Крушевац (за децу и наставнике) и Народном музеју Крушевац (за одрасле). На обе локације се играју по 4 меча са 8 учесника, у укупном трајању од 3 пута по 4 сата, по следећој сатници:
ПЕТАК, 27. мај
 
НАРОДНИ МУЗЕЈ КРУШЕВАЦ – ВЕЛИКА САЛА
15.00 – 16.00 ч СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ТУРНИРА
16.00 – 20.00 ч ТУРНИР 1/3 МЕЧА
 
НАРОДНА БИБЛИОТЕКА КРУШЕВАЦ – ПОЗАЈМНО ОДЕЉЕЊЕ
16.00 – 20.00 ч ТУРНИР 1/3 МЕЧА
 
СУБОТА, 28. мај
 
НАРОДНИ МУЗЕЈ КРУШЕВАЦ – ВЕЛИКА САЛА
10.00 – 14.00 ч ТУРНИР 2/3 МЕЧА
 
НАРОДНА БИБЛИОТЕКА КРУШЕВАЦ – ПОЗАЈМНО ОДЕЉЕЊЕ
10.00 – 14.00 ч ТУРНИР 2/3 МЕЧА
 
НЕДЕЉА, 28. мај
 
НАРОДНИ МУЗЕЈ КРУШЕВАЦ – ВЕЛИКА САЛА
10.00 – 14.00 ч ТУРНИР 3/3 МЕЧА
 
НАРОДНА БИБЛИОТЕКА КРУШЕВАЦ – ПОЗАЈМНО ОДЕЉЕЊЕ
10.00 – 14.00 ч ТУРНИР 3/3 МЕЧА
15.00 ч СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ТУРНИРА И ДОДЕЛА НАГРАДА